Gastronomie
GASTRONOMIE
Lesbos nabízí dokonalou souhru několika kuchyní.
V hotelech se vaří jídla převážně mezinárodní kuchyně, obohacené o řecké prvky. V restauracích převažuje domácí kuchyně s orientálních charakterem - mnoho olivového oleje, česnek, speciální koření. Bohatá je nabídka ovoce a zeleniny, ryby a masa jsou skoro vždy grilovány.
Jídelní lístek je často dvojjazyčný, v lidových restauracích je však psán pouze řecky a rukou.
V letních měsících, kdy je obzvláště horko, se doporučuje dát si hlavní jídlo až ve večerních hodinách, je to zdraví prospěšnější.
Předkrmy (orektiva)
Výběr předkrmů je veliký. K aperitivu patří malé chuťovky (rybí či z mušlí), mořští živočichové nebo rýží plněné vinné listy (dolmades) a různé saláty.
Zelenina a saláty
Typickými druhy zeleniny jsou artyčoky (angineraes), dýně (kolokitakia), paprika a feferóny (piperes), povětšinou plněné nebo naložené v oleji. U salátů je výběr následující: hlávkový salát (maruli), rajčatový salát (tomato salata), chřestový salát (Sparanga salata) smíchaný salát z hlávkového salátu, rajčat, okurek, oliv a ovčího sýra (choriatiki salata).
Maso (kreas)
Přednost se dává jehněčímu (arnaki) nebo skopovému (arni) masu, která se podávají pečená nebo grilovaná. Rozšířená je pečeně na rožni (souvlaki) a gyros (grilované maso na svisle se otáčejícím rožni), které se dnes běžně připravují i z vepřového (chirino) a kuřecího (kotopulo) masa.
Ryby
Ryby a mořští živočichové hrají důležitou roli v řecké kuchyni, patří mezi ně především cejni (sinagrida, tsipura), kambaly (glossa), mořské parmy (barbuni) a tuňáci. Dále humři (astakos), mušle (midia), sépie (kalamaria), chobotnice (oktápus).
Zákusky
Vedle zmrzliny (pagoto) se podává mnoho druhů tuzemských plodů, a to podle ročních období: vodní melouny (karpusi), cukrové melouny (peponi), broskve (rodakino), hrušky (schadi), jablka (milo), pomeranče (portokali), vinné hrozny (stafili) a fíky (sika).
Sýry (tiri)
Řecké sýry jsou většinou vyrobeny z ovčího nebo kozího mléka a z nich se také dělá jogurt (jaurti), tradičně podávaný s medem a oříšky.
TYPICKÉ POKRMY
Předkrmy
TZATZIKI: krémový jogurt, okurka, kopr, česnek. Velice často jsou podávány s počesnekovanými toasty nebo chlebem.
TARAMOSALATA: rybí jikry rozetřené na pastu, česnek, olej, citrónová šťáva.
KALAMARES: mladé kroužky z chobotnic smažené dokřupava, pokapané citronem.
CHORIATIKI SALATA: salát z okurky, česneku, oliv, rajčat s feta sýrem (ovčí), kořeněný pepřem.
Hlavní jídla
MOUSAKA: zapečené brambory s mletým masem a baklažány, zalité omáčkou z vajíček, mléka, mouky a sýra.
DOLMADES: vinné listy nadívané směsí rýže, česneku, bylinek a koření.
SOUVLAKI: kousky jehněčího (nebo vepřové, telecí či kuřecí) pečené na jehle, ochucené česnekem, pepřem a rajčaty.
DOMATES YEMISTA: pečená rajčata nebo papriky, naplněné směsí rýže a bylinek.
NÁPOJE
Nejrozšířenějším nápojem je víno (krasi). Jsou pěstovány různé druhy vinné révy pro červené víno (mavro krasi) a bílé víno (aspro krasi), lisují se suché a sladké druhy. Do tuzemských vín se pro zlepšení trvanlivosti během kvašení přidává pryskyřice, proto mají zvláštní, trpkou příchuť, na kterou je nutno si nejprve zvyknout. Povzbuzují chuť k jídlu a jsou velmi zdraví prospěšná. Již v antické době se s oblibou do vína přidávala pryskyřice. Zbytky pryskyřice (retsina) se našly ve starých amforách. Kromě retsiny se prodává řada druhů vín bez obsahu pryskyřice, která odpovídají normám Evropského společenství a jsou označena V.Q.P.R.D.
Nealkoholické nápoje
Kromě vody (nero), minerální vody (metaliko nero, soda), jsou to především pomerančové a citrónové limonády (portokalada, lemanada) a čerstvé šťávy.
Čaj – kromě černého čaje (mavro tsai) je několik druhů bylinného čaje, např. čaj z máty peprné (tsai menda), heřmánkový čaj (kamumillo), čaj z horských bylin (tsai tu vunu).
Káva – nejčastěji se podává instantní nebo řecká káva, která je obvykle velmi silná a podává se v malých šálcích společně se sklenicí vody. Sketo – bez cukru, metrio – středně silná s trochou cukru, gliho – velmi sladká. Výborná je ledová káva frape, která se podává dle přání slazená nebo bez cukru, s mlékem nebo bez mléka.
Ostatní nápoje
PIVO – počátky řeckého pivovarnictví se váží k prvnímu řeckému králi Ottovi, pocházejícímu z Bavorska. Podle bavorského receptu se vaří např. značkové pivo Fix. Typickým řeckým pivem je Mythos. Jinak je v prodeji pivo nejrůznějších světových značek.
OUZO – (vysl. uzo) je národní nápoj, podává se velmi často jako aperitiv, chutná výborně s plody moře. Vyrábí se různě silné, mívá příchuť anýzu. Po smíchání s vodou se tekutina mléčně zabarví.
METAXA – řecká brandy. Může být tří, pěti nebo sedmi hvězdičková, která je nejlepší.